- 2024-05-20
- 418
- 6 minut czytania
Przekąski do pracy przy komputerze – jakie wybrać, aby wspierać swój organizm?
Pracując przed komputerem, często trudno nam się oderwać i zrobić przerwę na posiłek. Zamiast tego sięgamy po przekąski, które są łatwe do zjedzenia podczas pracy. Jakie przekąski do pracy przy komputerze wybrać, aby wspierać swój organizm, a nie mu szkodzić?
Mindful Eating – najlepiej żadne przekąski
Na początek warto zaznaczyć, że najlepiej jest unikać podjadania przy komputerze. Zgodnie z zasadami mindful eating, czyli świadomego jedzenia, posiłki powinno się spożywać w skupieniu i bez pośpiechu. Regularne przerwy na jedzenie, z dala od komputera, mają wiele zalet:
- Lepsze trawienie: Gdy jemy świadomie, nasz umysł ma szansę zarejestrować, że spożywamy posiłek, co pomaga lepiej strawić jedzenie.
- Odpoczynek dla oczu: Oderwanie wzroku od ekranu komputera zmniejsza zmęczenie oczu.
- Relaks dla umysłu: Skupienie się na smaku, teksturze i wyglądzie jedzenia pomaga oderwać myśli od pracy, co może doładować nasze baterie i zwiększyć efektywność w dalszej części dnia.
Dodatkowe korzyści jakie osiągniemy dzięki regularnym przerwom w pracy to zwiększenie efektywności, poprawa nastroju oraz zapobieganie problemom zdrowotnym. Przerwy na jedzenie i regularne posiłki pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi, regulacji poziomu cukru we krwi i zapobieganiu problemom trawiennym.
Czekając kilka minut na zagotowanie wody w czajniku czy na podgrzanie posiłku możesz dodatkowo wykonać kilka przysiadów, które pobudzą krążenie w nogach i pomogą zwiększyć transport tlenu do mózgu – to również wpłynie korzystnie na Twoją energię i dalszą wydajność w pracy. Więcej o aktywności fizycznej podczas pracy z domu pisałam TUTAJ.
Jeśli podjadanie jest konieczne
Jeśli musimy podjadać podczas pracy, warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Unikajmy wysokoprzetworzonych, słonych lub słodkich i tłustych przekąsek, takich jak słodycze, ciastka i chipsy. Nie będą one wspierały ani naszej koncentracji, ani nie będą docelowo korzystne dla naszej masy ciała a tym samym dla naszego zdrowia. Lepiej sięgnąć po zdrowsze opcje, jak orzechy, bakalie i owoce. Jednak i one mają swoje pułapki.
Pułapki zdrowych przekąsek
Nawet zdrowe przekąski mają pewne pułapki:
- Orzechy: choć są zdrowe, mają wysoką gęstość energetyczną, co oznacza, że w małej objętości zawierają dużo kalorii (np. garść migdałów to 230 kcal, czyli praktycznie prawie jeden dodatkowy posiłek). Jedząc nieświadomie podczas pracy, możemy łatwo przekroczyć zalecane dzienne spożycie kalorii.
- Bakalie i niektóre owoce: daktyle, rodzynki, suszone morele, suszone banany, figi oraz owoce takie jak banany czy winogrona zawierają dużo cukrów prostych. Spożywane same, mogą powodować szybkie uwolnienie glukozy do krwi (dokładnie jak słodycze), co wiąże się z gwałtownym jej wzrostem we krwi, a następnie szybkim spadkiem, powodując uczucie głodu. Jeśli taka sytuacja pojawia się zbyt często może rozregulować metabolizm glukozy, a stąd już niedaleko do insuliooporności, czy w konsekwencji cukrzycy.
Optymalne przekąski
Jeśli podjadanie jest konieczne, postaw na warzywa i owoce o niskiej zawartości kalorii, cukru, a dużej ilości błonnika:
- Warzywa: marchewki w słupki, seler naciowy, ogórki czy papryka – są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości
- Owoce: tradycyjne jabłka mają mniej cukru niż bardziej słodkie owoce, a ich błonnik pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi
Praktyczne wskazówki na podjadanie przy komputerze
Najlepiej jeśli zadbasz o przygotowanie zwykłych posiłków przed pracą lub po prostu dzień wcześniej. Wiedząc, że posiłek czeka na Ciebie gotowy w lodówce dużo łatwiej będzie Ci podjąć decyzje o krótkiej przerwie. Samo odgrzanie posiłku zabierze Ci niewiele czasu, a kilkunastominutowa przerwa będzie doskonałą formą regeneracji i pomoże zwiększyć energię do dalszej pracy.
Jeśli jednak decydujesz się na przekąski do pracy przy komputerze zobacz w jaki sposób możesz pomóc sobie podjadać zdrowiej:
- Planowanie: przygotuj przekąski wcześniej – jeśli masz gotowe zdrowe opcje pod ręką, łatwiej będzie unikać niezdrowych wyborów.
- Porcjowanie: ustal konkretne porcje, aby uniknąć nieświadomego jedzenia nadmiernej ilości np. przygotuj małe pojemniki z warzywami lub owocami.
- Nawadnianie: często sięgamy po przekąski, gdy jesteśmy spragnione – pamiętaj o regularnym piciu wody, to także pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, a jednocześnie w lepszym samopoczuciu
Podsumowanie
Podjadanie przy komputerze może być szkodliwe dla naszego zdrowia i efektywności pracy. Najlepiej jest unikać jedzenia podczas pracy i zadbać o regularne przerwy na posiłki. Jeśli jednak musimy podjadać, wybierajmy zdrowe przekąski, takie jak warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości błonnika. Pamiętajmy także o nawadnianiu i planowaniu przekąsek z wyprzedzeniem, aby uniknąć niezdrowych wyborów.